Jiu-jitsu, een Japanse budosport

Jiu-jitsu is de moeder van vele Japanse budosporten. Jiu-jitsu vormt de basis waaruit andere budosporten zoals Judo, Aikido en sommige Karate stijlen zijn ontstaan. Jiu-jitsu is gericht op het buiten gevecht stellen en dus onscha­delijk maken van een tegenstander. Het is van oorsprong een zelfverdedigingskunst van de Samoerai, de middel­eeuwse ridders van Japan.

The gentle art of folding clothes, while people are still in them.

Bij Jiu-jitsu leert men effectief verdedigen door gebruik te maken van de zwakke en kwetsbare plekken van de tegenstander. Het zijn simpele en logische zelfverdediging technieken. Het gebruikt de kracht en beweging van de tegenstander om hem uit te schakelen. Het vergroot je zelfvertrouwen en maakt je weerbaarder. In het middeleeuwse Japan was Jiu-jitsu veelal een gehei­me zelfverdedigingskunst.

Het moderne jiu-jitsu

In Neder­land is Jiu-jitsu al meer dan vijftig jaar mateloos populair en zeker niet geheim. In de loop van de jaren is het Jiu-jitsu verder ontwikkeld en uitgegroeid tot een effectieve zelfverdedi­gingsmethode welke is aangepast aan de hedendaagse praktijk, die we nu in Alkmaar beoefenen.

Jiu-Jitsu is geschikt voor jeugd, mannen en vrouwen. Senioren kunnen zonder problemen tot op hoge leeftijd, ook zonder budo-ervaring, instromen. Doordat kracht en snelheid van de tegenstander gebruikt wordt, is het Jiu-Jitsu programma geschikt voor dames die zich willen bekwamen in een zelfverdedigingsport. Het belang­rijkste principe: meegeven aan de aan­val van de tegenstander om deze onschadelijk te maken. Goed waarnemen en anticiperen is de kracht van de Jiu-jitsuka. Niet voor niets zegt men dat iedere Jiu-jitsuka ”drievoudig bewapend is”, namelijk mentaal, fysiek en praktisch.

jiu-jitsu demonstratie worp

5 vaardigheden die je leert bij jiu-jitsu

  • Het afweren van stoten, trappen en messteken
  • Het loskomen uit grepen
  • Het maken van klemmen
  • Het werpen van de tegenstander
  • Het verdedigen vanaf de grond